zaterdag 25 januari 2014

Betonvloer, Deel 1

Afgelopen zaterdag het eerste deel van de betonvloer in de schuur gestort. Het bleek dat er meer beton inging dan op voorhand voorzien. Dan is het goed om de vloer in 2 delen te storten.
Om scheurvorming te voorkomen heb ik folie over de gestorte vloer aangebracht. Deze week de vloer rustig laten uitharden. Volgend weekend deel 2 van de betonvloer.

maandag 20 januari 2014

Gispen stoelen

Via Marktplaats 6 stuks Gispen stoelen naar ontwerp van A.C. Cordemeijer aangekocht. De stoelen hebben "gebruiksporen" en moeten opnieuw bekleed worden. Tevens moeten de zittingen van nieuw schuim worden voorzien. Eerste klusje is om de oude bekleding te verwijderen. Daaronder zit nog de originele blauwe bekleding. Meer werk en kosten dan op voorhand verwacht. Nieuwe stof (Tokay) is reeds besteld.

zondag 12 januari 2014

Binnenafwerking schuur

Het afgelopen weekend verder gegaan met de binnen afwerking van de schuur. De schuur is geheel afgetimmerd.
Op de planning staat nu het storten, in 2 keer, van de betonvloer. Wordt Vervolgd.
 

vrijdag 10 januari 2014

Gispen

Gispen fauteuil 2215 / 2225
Vierpootstoel met armleuningen en een kuip van wit polyester. De poten voor deze stoel werden vervaardigd uit verchroomd stafstaal. zelf instelbare nylon vloerdoppen voorkwamen beschadiging van de vloer. De stoel was geschikt voor gebruik aan een tafel of een bureau.  De zit- en rugkussens van de kuip waren uitneembaar en verkrijgbaar in laagstoffering (no. 2215) of hoogstoffering (no. 2225). Naast het verchroomde frame kon de stoel ook worden geleverd met een zwart gelakt en gemoffeld onderstel (Gispen no. 2216/ 2226) Gispen no. 2215/ 2225 was één van de stoelen uit de BZ (= Beter Zitten) Norma-serie. De stoelen werden uitgebracht met als belangrijkste kenmerken 'een hoge weerstand tegen veroudering en een vormstabiliteit'. De naam van de serie veranderde twee maal; in 1972 werd de serie aangeduid als 'C2' en in 1979 kregen de stoelen met de witte polyester kuip de naam 'Stratus'.  Het nummer van de stoel bleef steeds gelijk.
 
Datering: 1969
Categorie: Zitmeubel/Stoel
Ontwerper: A.C. Cordemeyer
Materiaal: Metaal/Textiel/Polyester
Onderstel: PotenArmlegger: Met armlegger
Hoogte: 79 cm (gehele stoel)/44,5 cm (hoogte zitting)
Breedte: 61 cm
 
A.R. Cordemeyer
André Cordemeyer(1924-1998) werd geboren in Bussum.
Hij heeft werktuigbouwkunde gestudeerd aan de HTS te Amsterdam.
Hij begon zijn carrière als tekenaar constructeur. In 1952 nam beddenfabrikant Auping hem aan als bedrijfstechnicus.
Zijn ontwerp voor het Cleopatra-bed werd in productie genomen met de voorwaarde dat De Bijenkorf de exclusieve rechten zou krijgen.
Cordemeyer ging zich meer concentreren op het ontwerpwerk en ging een studie industriële vormgeving volgen.
In 1954 nam hij ontslag bij Auping om als freelance industrieel ontwerper aan het werk te gaan.
In datzelfde jaar werd hij lid van de Kring Industriële Ontwerpers (KIO) te Den Haag. Daar heeft hij lange tijd een bestuursfunctie gehad.
Hij deed daar veel belangrijke contacten op, waaronder Wim Rietveld. Cordemeyer woonde in Apeldoorn in een huis ontworpen door Gerrit Rietveld. De aanbouw heeft Cordemeyer zelf ontworpen, rekening houdend met de rest van het ontwerp.
Daarna heeft Cordemeyer nog andere woonhuizen in Apeldoorn en Veendam ontworpen.
In 1956 werd A.R. Cordemeyer naast Wim Rietveld als ontwerper aangesteld. Hij kwam het team versterken om een nieuw goedko­per bureau te ontwerpen. Cordemeyer en Rietveld zorgden voor de introductie van het kunststof meubel bij Gispen.
Samen ontwierpen ze fauteuil no. 416: deze was gemaakt van polyester en een van de eerste industrieel vervaardigde kunststof stoelen in Nederland.
Na het vertrek van Rietveld in 1957 bestond het ontwerpteam uit Van Osselen, L.J. Holle­man en André Cordemey­er.
Cordemeyer ontwierp in de periode 1956-1976 vele meubelen voor de firma Gispen, waaronder kantoormeubelprogramma AZ, maar ook meubelen voor het wooninterieur.
Zo ontwierp hij in 1961 een aantal zitunits waaronder conferentiefauteuil  no. 1431 en een fauteuil met armleggers no. 1432, alsmede twee- en driezitsbanken no. 1704 en no. 1715 met of zonder armleuningen.
De bekleding was van Weverij De Ploeg. Cordemeyer wist zowel constructie als stoffering zoveel mogelijk aan te passen aan het machinale vervaardigingproces. Cordemeyer was ook verantwoordelijk voor de Gispen BZ-serie, een serie stoelen met een kuip van kunststof.
De Beter Zitten-serie werd uitgebracht met als kenmerken de ‘hoge weerstand tegen veroudering’ en ‘vormstabiliteit’.
Als industrieel ontwerper zocht Cordemeyer naar nieuwe aanpassingen in productieprocessen, maakte hij gebruik van nieuwe materialen zoals polyester en was hij voortdurend bezig met het verbeteren van bestaande ontwerpen.
Zo ontwierp hij in 1963, speciaal voor stoel no. 1262, zelfinstellende nylon vloerbeschermers, de zogenaamde Delrin doppen, die zich aanpassen aan de helling van de ondergrond.
In 1976 vertrok hij bij Gispen om zich meer bezig te gaan houden met engineering design, het ontwikkelen van technische producten en installaties
en hun maatschappelijke verbanden.
Zo heeft hij hoogspanningsmasten ontworpen en de eerste molen in een windenergieproject.

zondag 5 januari 2014

Industriële kast

In de tussentijd af en toe mijn tijd gegeven aan de kast in de keuken.
Laden gerepareerd, vakverdeling van de laden hersteld, deurtje gemaakt en de deuren aangebracht. De handgreepjes kaal gemaakt. Ect, ect.....

Keuken (koof)

Een andere klus dat al jaren op zich liet wachten is ook afgerond. Een koof boven de afzuiger en bovenkastjes in de keuken.

zaterdag 4 januari 2014

Binnenafwerking schuur

Op Marktplaats vond ik kleine platen Underlayment van 40*80 cm voor €1,- per stuk. Deze buitenkans kon ik niet laten lopen. Daardoor ben ik begonnen met het aanbrengen van de steenwol isolatie vervolgens dampremmende folie Miofol 125 en de Underlayment platen.